Frågor & svar


Frågor & Svar om kollagen

Här hittar du vanliga frågor och svar om kollagen. Vill du gräva ännu djupare i ämnet så finns det också flera forskningsartiklar kring ämnet. Har du några fler funderingar som inte tas upp här? Varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig gladeligen!

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som håller ihop både kropp och hud. Nästan 30% av kroppens totala protein består av kollagen. Utan kollagen skulle din kropp bokstavligen kollapsa. Kollagen är latin och betyder limbindare och det är precis den funktion den har, "kroppens lim". Kollagenfibrerna ger både fasthet och styrka och återfinns på många ställen i kroppen. Kollagenfibrerna binder ihop, ger styrka och fasthet till bindväven i vår kropp. De tvinnas ihop till en väv som i sin tur bildar en stark och ännu större och stödjande väv. Ben, brosk, senor, leder, muskler, blodkärlsväggar, tarmväggar, slemhinnor och olika organ innehåller kollagen. Liksom din hud. Läs mer om kollagen som protein.

Hur påverkas huden av kollagen?

Kollagenet i huden bildas i det mellersta hudlagret, läderhuden. Där samarbetar det med elastin för att bilda en stark och smidig hudstruktur. Det är kollagen som hjälper till att hålla huden ungdomlig och slät. I 25-årsåldern består huden av cirka 75% kollagen men det minskar snabbt i takt med åldern. Efter klimakteriet sjunker mängden kollagen med upp till en tredjedel på tio år. Ovarsamt solande skadar också bindväven, eftersom det skapar höga halter av fria radikaler.
Ett säkert tecken på att kollagenet minskar är att huden blir tunnare och linjer, rynkor och fåror börjar bli synliga. Senare kan också röda och bruna fläckar dyka upp och huden förlorar också allt mer av sin spänst och blir allt slappare både i ansiktet och på kroppen. Läs mer om kollagen och huden.

Minskar kollagenproduktionen med åren?

Ja. När kroppens produktion av kollagen- och elastin minskar börjar huden visa ålderstecken. Kollagen är det protein i bindväven som håller rynkor och fina linjer borta från huden. I åldern 20 till 30 reduceras kollagenproduktionen dramatiskt. Efter du har fyllt 60 år har produktionen av kollagen sjunkit med mer än 35%. När kroppens förmåga att lagra kollagen sjunker, börjar kroppen bryta ned huden. Det är därför vår hud får rynkor.

Vilket kollagen ska jag välja?

Det finns många olika kollagenprodukter på marknaden och det kan kännas lite som en djungel att hitta rätt. Vilket ska man välja? Kollagendirekt vill göra det enkelt för dig att hitta något som passar dig. Vi säljer enbart noga utvalda produkter med lättupptagligt kollagen av högsta kvalitet.

Finns det några biverkningar?

Inga negativa biverkningar har rapporterats.

Kan jag ta kollagen i kombination med andra kosttillskott?

Ja. Det finns inga kända kontraindikationer mellan kollagen och andra kosttillskott.

Hur stor dos ska jag ta per dag?

Dosen beror på varumärke och om produkten är i pulverform eller i kapslar. En dagsdos för våra produkter är 5 gram. Vill du öka på effekten och få snabbare resultat kan man öka dosen till 10 gram uppdelat på 2 tillfällen / dag.

Hur tar jag det och på vilken tid på dygnet?

Det bästa är om du blandar ut kollagen med någon vätska såsom vatten eller juice. Det är också bäst är att ta dagsdosen på kvällen när du går och lägger sig eftersom kollagen bäst tas upp i kroppen under sömnen.

Vem kan använda kollagen?

Alla kan använda kollagen men det rekommenderas inte till barn och gravida / ammande.

Hur länge ska jag ta kollagen?

Den mänskliga kroppen behöver producera kollagen löpande under hela livet. För bästa resultat ska kollagen tas i enlighet med detta.

Innehåller kollagen laktos, gluten eller socker?

 Nej.