Kollagen - vad är det?


Kollagen är ett protein som många även kallar för kroppens lim. Det är det huvudsakliga proteinet i människokroppens bindväv, senor, ligament, ben, brosk och hud. Kollagen kosttillskott utgör ca 30 – 35% av hela kroppen, och mer än 75% av huden består av kollagen. Då förstår vi hur viktigt detta protein är!

Vad är kollagen och var kommer det ifrån?

Kollagen finns och produceras naturligt i kroppen. Produktionen kräver näring, vitaminer och mineraler som du får i dig via kosten när du äter. Det är vanligt att man tar kollagentillskott och där kommer kollagenproteinet oftast från animaliska eller marina källor och görs tillgänglig som ”hydrolyserat kollagen”. Hydrolyserat kollagen betyder helt enkelt att proteinet har enzymatiskt eller kemiskt behandlats för att göra det mer lättsmält och lättare skall absorberas av kroppen.

Därför är kollagen viktigt för hälsan

Kvaliteten på kroppens kollagen har en direkt inverkan på vår motståndskraft mot olika sjukdomar, vårt utseende och livslängd. Från 25-årsåldern börjar kollagenet brytas ned och försämras samtidigt som kroppens egen kollagenproduktion minskar successivt. Huden blir allt tunnare, utvecklar rynkor, pigmentfläckar och förlorar sin spänst. Hudens förmåga att skydda våra kroppar mot temperaturförändringar, virus och bakterier blir också allt svagare.

Friska muskler och leder, stark benstomme, senor, ligament, naglar, hår och övriga vitala organ är beroende av kollagen. Det ger dem styrka och elastiska egenskaper.

Kollagen och elastin

Kollagen och elastin är proteiner som stödjer huden och förbättrar dess spänst, fuktighet, fasthet, elasticitet. Vid 25-årsåldern börjar den mänskliga huden långsamt förlora dessa funktioner. Huden påbörjar redan då sin åldringsprocess, vilket är helt naturligt. Även skelettet förlorar en del av sitt kalcium. Dessa tecken på åldrande hos människor beror på ett progressiv underskott av lösligt kollagen, vars biosyntes blir svagare med åldern.

 

Kollagen gör huden mjuk och elastisk - Kollagendirekt.se

Kollagen gör huden elastisk och mjuk


Efter 30-årsåldern minskar hudens talgkörtlar och svettkörtlars aktivitet vilket bidrar till hudens uttorkning och bildandet av rynkor. Rynkor/fåror beror på en försvagning av elastinet och kollagenet, vilka är de viktigaste beståndsdelarna för hudens elasticitet och fasthet. Fria radikaler, toxiner och skadliga enzymer förstör proteinfibrerna. Kroppens nivåer av mineraler och vitaminer som stimulerar den naturliga produktionen av kollagen med hjälp av fibroblaster sjunker.

Omsättningen av kollagen i kroppen tar flera år. Ju äldre du blir desto mer minskar omsättningshastigheten och kollagenfibrerna bryts ner, vilka är nödvändiga för hudens elasticitet.

Yngre och friskare med Kollagen

Kollagen kosttillskott har i ett flertal tester och studier påvisat en signifikant positiv inverkan på personer som lider av:

 • Svullnad och inflammation i lederna
 • Artros
 • Artrit
 • Parodontit
 • Hudallergi
 • Akne
 • Mjäll
 • Psoriasis
 • Brännskador
 • Dermatit
 • Alopecia

Kollagen mjukar även upp ärrvävnad, påskyndar läkning av sår och hudirritationer. Det är också en viktig byggsten mot celluliter och hudbristningar. Kollagen hjälper till vid pigmentförändringar, avstannar grånad av hår samt regenererar hår och naglar. Hälsprickor, förhårdnader samt spruckna, torra nagelband läks. Även hälsporre som är en inflammation har visat sig läka ut genom att tillföra kollagen. Läs mer om kollagen och forskning kring området.

Hur tar man kollagen?

Kollagen i pulverform tas som allra enklast genom ett glas med vatten, där du blandar en skopa (ca. 5 gram) i vattnet och rör om. Hos oss hittar du noggrant utvalt kollagenpulver som är helt smakneutralt. Det går därför även bra att blanda en skopa kollagen i kaffe, te, juice, smoothie, soppa eller annan mat och dryck. När kollagen tillsätts i varm mat bör det blandas direkt i tallriken, undvik därför att låta pulvret puttra med i t.ex. soppa eller gryta. 

 

Vem bör äta kollagentillskott?

Vem som helst kan äta ett tillskott av kollagen eftersom det är en naturligt förekommande byggsten i kroppen. Jämfört med vuxna och äldre har ett friskt barn däremot inte lika stor nytta av den extra dosen kollagen. Detta eftersom deras kroppar redan producerar massvis av proteinet på naturlig väg. Du som närmar dig eller tagit dig över 25-års strecket kan med fördel introducera tillskottet i din vardag. Kollagen stoppar inte åldrandet men kan bidra till en fördröjning. Vi rekommenderar kollagen kosttillskott för dig som har hudproblem, inflammation i leder eller läckande tarm.