Kollagen Huden


Huden förlorar kollagen med åren

Kollagen är det protein som det finns mest av i människokroppen. Den vanligaste typen är kollagen som finns i hud, skelett, senor och leder. Kollagen gör huden elastisk, jämn och smidig.


När kroppen är i sina ungdomsår har vi ca 75% kollagen i vår hud. Redan vid 25-årsåldern minskar kroppens kollagenproduktion och många tar tillskott och använder skönhetsprodukter i förebyggande syfte för att fördröja åldrandets nedbrytande effekter. Men kan kollagentillskott minska rynkor? Är det bättre med kosttillskott eller anti-rynk-krämer? Här går vi igenom det senaste inom området.

Kollagen finns naturligt i huden

Först måste vi förstå hur huden är uppbyggd och fungerar. Vår hud består av tre lager med olika celltyper som var och ett har sin betydelse för hudens utseende.

  • Överhuden/ Epidermis
  • Läderhuden/Dermis
  • Underhuden/Subcutis
Kollagen i hudens lager och hur kollagen fungerar - Kollagendirekt.se

Kollagenfibrer i hudens lager

Det mesta av kollagenfibrerna finns i läderhuden/dermis. Fibroplaster bildar prokollagen och blir sedan till starka och flexibla kollagenfibrer. Dessa fibrer ser till så att överhuden/epidermis skall stödjas och vara jämn och smidig.

Kollagenfibrerna binder också vatten och gör att huden är elastisk. Redan i 25-årsåldern börjar kroppens kollagenproduktion att minska och fortsätter hela livet. Yttre omständigheter som solljus, rökning och vad vi äter kommer också sätta spår i hudens utseende och utveckling. Det är därför viktigt att se över sin livsstil och ha en varierad kosthållning för att bevara huden på bästa sätt.

Tecken på minskad kollagen i huden:

  • Huden blir minste elastisk
  • Huden blir mer torr
  • Huden får mer rynkor
  • Huden blir lösare
  • Celluliter och bristningar
Kollagen gör huden elastisk och mjuk - Kollagendirekt.se

Kollagen gör huden elastisk och mjuk

Kost och näring bevarar elastisk hud på bästa sätt

Skönhetsindustrin har i många år marknadsfört kollagen som ungdomens källa och sålt dyra krämer för att motverka rynkor. Problemet med rynkor är att åldringsprocessen sker huvudsakligen i de djupare hudlagren. De senaste vetenskapliga studierna kring hur man skyddar och bevarar huden på bästa möjliga sätt är genom en medveten kosthållning och näring. Flera kliniska studier har bekräftat att huden kan återfå sin elasticitet och struktur genom intag av kollagenpeptider.

Vilket kollagen är bäst att välja för huden?

Det finns många kollagenprodukter att välja mellan på marknaden. De kollagenprodukter som du hittar hos oss på Kollagendirekt är noga utvalda och tillverkade genom en speciell bioteknologisk process som kallas kollagenpeptider. Detta innebär att kollagenet är nedbrutet till kortare aminosyrasträngar för att förbättra upptaget. Kollagenet absorberas därmed mycket snabbt och når de djupare hudlagren och bidrar till att öka hudens elasticitet och minskar rynkornas volym.

Det är också viktigt att du väljer kollagen som är av hög kvalitet och som har en hög produktionsstandard.

Studier visar mindre rynkor redan efter 8 veckor

Nya kliniska studier visar att intag av specifika kollagenpeptider kan minska rynkornas volym med upp till 50% redan efter 8 veckor.

Rynkor före och efter kollagenpeptider där det verkligen har gjort skillnad - Kollagendirekt.se

Hud och rynkor före och efter kollagenpeptider

Därför är kollagentillskott bättre för att minska rynkor

Vår kropp får sin nödvändiga näring från det vi äter och dricker. Vi blir vad vi stoppar i oss. Detsamma gäller vår huds olika lager. Näringsupptaget sker i våra tarmar och hamnar sedan i vårt blodomlopp som försörjer alla våra celler med byggstenar. Dessa byggstenar verkar både förebyggande och reparerande av skadade och åldrande celler.

Vill vi att vår hud skall ha någon nytta av kollagenet som vi köper måste det därför intas oralt som kollagenpulver, förslagsvis uppblandat i någon vätska.

Är kollagen en kirurgfri skönhetsoperation?

Skönhetsoperationer och injektioner av botox är en marknad som omsätter miljarder dollar världen över varje år. Konsumenter lägger otroligt mycket pengar och tid på löften om ett mer ungdomligt utseende.

Skönhetskirurgi och botox gör självklart skillnad men till en mycket hög kostnad och med det kommer också eventuella risker och biverkningar. Dessa ingrepp och behandlingar är något man hela tiden måste upprepa för att bibehålla effekten.

En daglig dos av kollagen kan till bråkdelen av priset på dessa skönhetsbehandlingar uppvisa samma effekt vad gäller minskade synliga rynkor. I den tyska forskningsstudien påvisade man 20 procentig reducering av åldersrynkor. Man behöver inte heller riskera några biverkningar eller negativa effekter.