Optimal Hälsa


 kollagen vi behöver för att uppnå optimal hälsa. Min rekommendation och de studier som är gjorda på kollagen är att 5 gram om dagen är det minsta vi behöver. Det bästa är om man kan hålla sig till en daglig dos av 10 gram om dagen

Lite info kring vilken mängd kollagen vi behöver för att uppnå optimal hälsa.

Min rekommendation och de studier som är gjorda på kollagen är att 5 gram om dagen är det minsta vi behöver. Det bästa är om man kan hålla sig till en daglig dos av 10 gram om dagen. Speciellt om man lider av någon bristsjukdom som Artros och meniskskador eller utslitet brosk.

De har gjort långtidsstudier med magnetröntgen på 48 veckor på personer som haft knäartros. Dessa har fått klara förbättringar och mindre smärtor efter 24 veckor och detta kunde kliniskt vidimeras genom att man scannade knäna i magnetröntgen.

De hade två olika grupper, en som tog placebo och en som tog 10 gram kollagen från nötdjur.

Gruppen som hade tagit placebo uppvisade inga förbättringar efter 24 veckor.

Efter 48 veckor var gruppen som hade tagit kollagen i princip besvärsfria och medan placebogruppen både på magnetröntgen och rent smärtmässigt hade kvar sina besvär som de hade från början.

Som du ser är det både en fråga om tid som kroppen får på sig att bygga upp nya celler och nytt brosk och även mängd kollagen som har betydelse för hur läkning kommer att ske.

Är man normalt frisk och över 25 år utan några tydliga bristsjukdomar utan vill underhålla kroppens celler med tillräcklig mängd kollagen varje dag så rekommenderar jag mängden 5 gram om dagen.

Tyvärr är marknaden översvämmad med Kollagen produkter som har hakat på hälsotrenden med Kollagen som det magiska medlet till hälsa och skönhet men majoriteten väljer då att fuska med mängder kollagen i sina produkter. Vissa har bara ett halvt gram eller ännu mindre och många konsumenter låter sig luras och köper dessa produkter för överpriser.

Viss effekt kan deras kunder uppnå och de skriver positiva omdömen om produkten men till största delen är den upplevda effekten en placeboeffekt som inte kan bevisas rent kliniskt.

Som sagt är det minst 5 gram eller 10 gram som behövs för att uppnå ett markant resultat inom en realistisk tid. Denna mängd är rent logiskt uppenbar då vår kropp består av 30 % kollagen och hud, hår, naglar, brosk, senor, ligament och vår hud består av 75 % kollagen. Vi pratar alltså kilovis med Kollagen i våra kroppar.

Det händer alltså inte mycket på cellnivå om du väljer att ta en tablett med 0.5 gram kollagen. Speciellt när man tänker att vi varje dag förlorar en viss mängd kollagen bara genom att vi lever och använder våra kroppar.

Efter 25 års åldern sker även en minskning av kroppens egna produktion av kollagen och det är därför av yttersta vikt att kompensera detta bortfall med Kollagen genom kosten.

I tillräckliga mängder.

Vi har alla valet till vilket liv vi vill leva och hur friska vill vill vara.

Läkare och forskare är eniga om att många av dagens folksjukdomar är kostrelaterade och därför måste vi mer och mer vara pålästa och informerade om vilken kost som är skadlig och vilken kost som bygger upp våra celler och ger oss ett hälsosamt liv.

Kollagen är en av nycklarna tillsammans med flera andra. Jag tänker då på all den forskning som visar hur viktigt D-vitamin, C-vitamin, magnesium och omega 3 är för våra kroppars ultimata fungerande. Mängden gram är även viktigt i dessa fall då effekten blir betydelselös när man tar för lite.

Apoteken och läkarna väljer genomgående att marknadsföra produkter som innehåller mycket låga dagsdoser av vitaminer och mineraler.

Mitt tips är att inte lita på någon bara för att de är iklädda vita rockar eller kallar sig expert eller läkare utan att alltid själv förvissa sig om att det du väljer att stoppa i munnen är nyttigt och inte på något sätt förorsakar biverkningar eller skadar dig.

Vi har alla tillgång till internet och Google och kan läsa på FASS och olika hälsosidor om vilken effekt och påverkan olika produkter har på oss.

Som sagt lägg fokus både på mängden vitamin/mineral och även hur produkten är framtagen. Försök alltid välja en vara som är organisk framför syntetisk.

Som avslutning vill jag även framhålla att kosttillskott alltid är något som vi bör välja inte i första hand utan som namnet betyder, ett tillskott till den vanliga kosten.

Välj ekologiska produkter i första hand när du handlar i din affär. Minimera halvfabrikat och varor med kemiska tillsatsämnen. Matvaror som har förpackningar med mängder av e-nummer har valt detta med ett syfte. Syftet är inte din och min hälsa utan att minimera kostnaden för råvaror och maximera sina vinster.