Kollagen, Muskler, leder, brosk, senor


Kan kollagen i form av tillskott hjälpa till vid smärta och värk?

Här går vi igenom det senaste inom området!

Kollagen finns naturligt i muskler och leder samt i brosk och senor. Faktum är att detta protein utgör ca 30-35% av hela kroppen! Med åren så minskar kroppens egna produktion vilket är en del av det naturliga åldrandet. Några tecken på den här minskande produktionen är att vi blir stelare och får ledvärk. 

Friska muskler och leder är beroende av kollagen

Friska muskler och leder, stark benstomme, senor, naglar, hår och övriga vitala organ är beroende kollagen. Det är ett viktigt protein som ger dem styrka och elastiska egenskaper. För att kollagen ska kunna bildas är det också viktigt att du får i dig en varierad kost med vitaminer och mineraler.

Mindre smärta med kollagentillskott?

På Penn State University i USA (2008) gjordes en klinisk studie på 147 idrottsmän som under 24 veckor använde kollagen. Personerna delades in i olika grupper där hälften fick kollagen och hälften placebo. I denna studie fann man att det var en signifikant förbättring med avseende på smärta i kontrollgruppen som hade tagit kollagen jämfört med placebo-gruppen.

En liknande studie gjordes 2011 på Tufts Medical Center på Harvard University i USA av McAlindon.I denna studie hade deltog 30 personer som hade artros i knäna. Också här delade man in gruppen i en del som fick placebo och en annan som fick kollagen. Man använde här magnetröntgen för att se hur artrosen utvecklades under tid. Man gjorde kontrollmätningar både vid 24 och 48 veckor.

Kollagen Artros

Förbättring av brosk under studien med kollagen

Även här kunde man dokumentera en signifikant förbättring med minskade smärtor hos patienterna som tillhörde kollagen-gruppen. Man lade också märke till att magnetröntgenbilderna visade en kontinuerlig förbättring ända upp till 48 veckor. Läs mer om studien här.

Vilken kollagen ska du välja för dina muskler och leder?

Det finns många olika typer av kosttillskott med kollagen på marknaden och det är inte alltid lätt att hitta det som passar dig. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du ska välja kollagen för dina muskler och leder.

Kollagenpeptider för bättre upptag

Vi rekommenderar att du väljer kollagenpeptider, vilket innebär att proteinet är nedbrutet till kortare aminosyrasträngar för att förbättra upptaget. Det här sker i en bioteknologisk process.

Kollagen + vitamin C = sant

Vitamin C är en viktig vitamin vid bildandet av kollagen. En del kosttillskott innehåller därför tillsatt vitamin C, exempelvis Collagen Active & Beauty.

 

Hög kvalitet och god produktionsstandard

Det är också viktigt att kollagenet du väljer är av hög kvalitet och har en god produktionsstandard. Collagen Active & Beauty och Maricol Collagen Pure Premium är exempel på en sådan som innehåller 100% rent marint kollagen och tillverkas enligt HACCP.


Kollagen för muskler och leder